Facebook
Newsletter

 Examene de limba engleza

1. Cadrul European Comun de Referinta pentru Limbi Straine (CEFR)
2. Examene de limba engleza Cambridge: pentru copii, pentru adulti, IELTS
3. Alte examene de limba engleza: TOEFL, TOEIC
4. Corespondenta dintre CEFR si examenele Cambridge, IELTS, TOEFL, TOEIC
5. Pregatire pentru examene de limba engleza Cambridge, TOEFL si TOEIC


1. Cadrul European Comun de Referinta pentru Limbi Straine (CEFR) este standardul international in raport cu care se determina nivelul de competenta lingvistica al unui vorbitor, indiferent de limba. Iata descrierea celor 6 niveluri:

Statut Nivel Abilitati de comunicare corespunzatoare
Utilizator elementar     A1
Elementary (Breakthrough)
Intelegeti si folositi expresii uzuale si structuri foarte simple. Va prezentati si raspundeti la intrebari legate de date personale: adresa, cunoscuti, obiecte care va apartin. Comunicati in termeni simpli daca interlocutorul e dispus sa repete si sa vorbeasca rar si clar.
A2
Pre-intermediate
(Waystage)
Intelegeti propozitii si expresii uzuale relevante: informatii personale simple si despre membrii familiei, cumparaturi, locuri familiare, angajare. Indepliniti sarcini curente ce implica schimb de informatii simplu si direct. Descrieti in termeni simpli mediul in care traiti, cel din care proveniti si nevoile dvs. imediate.
Utilizator independent B1
Intermediate
(Threshold)
Intelegeti aspectele principale in limba standard exprimata clar, despre chestiuni frecvente la serviciu, la scoala, in timpul liber, etc. Va descurcati in majoritatea situatiilor ca turist in zone unde se vorbeste limba respectiva. Produceti texte simple legate de subiecte cunoscute sau care va intereseaza. Descrieti evenimente si experiente, sperante si ambitii, motivati si explicati pareri sau planuri.
B2
Upper-intermediate
(Vantage)
Intelegeti ideile principale dintr-un text complex, legate de subiecte atat concrete, cat si abstracte, inclusiv limbajul tehnic folosit in domeniul dvs. de activitate. Fluenta si spontaneitatea de care dispuneti fac posibila interactiunea cu un vorbitor nativ fara eforturi mari din partea niciunuia. Produceti texte clare, detaliate despre o gama larga de subiecte, si explicati puncte de vedere despre teme in discutie, redand avantaje si dezavantaje pentru diferite optiuni.
Utilizator
competent
C1
Advanced (Effective Operational Proficiency)
Intelegeti texte variate, lungi, solicitante si recunoasteti sau deduceti intelesul lor. Va exprimati fluent si spontan fara sa lasati impresia ca va cautati cuvintele si expresiile. Folositi limba respectiva in mod flexibil si eficient in scopuri sociale, academice si profesionale. Produceti texte clare, bine structurate, detaliate, abordand teme complexe si demonstrand stapanirea elementelor de discurs: coerenta in ideile expuse, conectori.
C2
Proficiency
(Mastery)
Intelegeti cu usurinta tot ce auziti si cititi. Sintetizati fara efort informatiile provenite din diverse surse vorbite sau scrise si construiti argumente complexe in prezentari coerente. Va exprimati spontan, fluent si precis, recunoscand usor diferentele fine de nuanta chiar si in contexte complexe.

 

 Din experienta Britanica, pentru a avansa intre niveluri (de exemplu, de la A1 la B1) un utilizator are nevoie de 100-120 de ore de curs. 

sus

 

2. Alineate CEFR, examenele Cambridge sunt fara dubiu cele mai valoroase certificari internationale de competenta lingvistica in engleza. Iata de ce:

√ sunt recunoscute de peste 13.000 de institutii din lume: corporatii, organizatii guvernamentale, universitati, etc. din 9 domenii de activitate majore. (Ca sa aflati daca institutia care va intereseaza se numara printre ele sau daca sunteti eligibili din punct de vedere lingvistic ca potentiali angajati sau studenti, accesati aceasta pagina Cambridge).   

√ in Romania sunt recunoscute de Ministerul Educatiei Nationale si, incepand cu nivelul PET, pot inlocui proba de competenta lingvistica de la Bacalaureat

√ se diferentiaza dupa varsta, nivelul, obiectivele si specializarea candidatilor, astfel:

 • pentru copii exista examenele YLE Starters, YLE Movers si YLE Flyers
 • pentru tinerii sau adultii cu obiective generale, academice sau profesionale, exista IELTS (International English Language Testing System) 
 • pentru tinerii sau adultii cu obiective generale sau academice - KET, PET, FCE, CAE si CPE
 • pentru adultii cu obiective profesionale - Business Preliminary (BEC Preliminary), Business Vantage (BEC Vantage), Business Higher (BEC Higher) si BULATS 
 • pentru adultii cu specializari - Legal (ILEC) si Financial (ICFE)


√ au valabilitate pe viata
rezultatele examenelor sunt usor accesibile online la data anuntata si va prezinta in detaliu, cu precizie „radiografia” abilitatilor  dumneavoastra lingvistice (ascultare, scriere, citire, vorbire, gramatica & vocabular) din momentul examenului

sus

 

Examenele Cambridge pentru copii (YLE) sunt destinate elevilor de minimum clasa a II-a. Au un format prietenos si urmatoarele caracteristici:
 
     · trei niveluri de dificultate: Starters, Movers, Flyers
     · probe: scriere si citire, ascultare, vorbire
     · sistem de notare*: de la minimum un „shield” („scut”) la maximum cinci
     · recunoastere internationala prin diploma emisa de Universitatea din Cambridge
 
Conform statisticilor Cambridge, in 2010 candidatii romani au obtinut la nivel Flyers rezultate care ii plasau in partea superioara a clasamentului mondial format din 74 de tari. Iar din Uniunea Europeana au punctaj de 5 shields la proba de scriere si citire 43% dintre copiii din Romania, fata de 16,8% dintre cei din Spania si 27% dintre cei din Germania.
 
Care sunt avantajele examenelor Cambridge YLE? Participand, copiii
     √ se deprind sa invete motivati de atingerea unui obiectiv clar si specific
     √ isi consolideaza un stil de invatare si o disciplina a studiului inca de acum
     √ obtin, prin nivelul lor atestat de engleza, acces la resurse, materiale si oportunitati in limba engleza (reviste, filme, jocuri, concursuri internationale, etc.)
     √ se inscriu pe un parcurs clar si realist in ce priveste progresul la engleza, pas cu pas de la YLE la examenul de nivel maxim, CPE

Remarcabil este si avantajul ca sistemul de notare pentru YLE e astfel conceput incat niciun candidat nu „pica” la acest examen, diferentele de performanta fiind semnalate doar prin numarul de shields obtinute.

sus

 

Cu aproape 1,5 milioane de candidati anual, IELTS (International English Language Testing System) ramane „the English test” in atingerea unor obiective precum lansarea intr-o cariera internationala sau inceperea studiilor in strainatate. De retinut despre IELTS sunt urmatoarele:

     √ certificatul e recunoscut in peste 6000 de institutii din Marea Britanie, SUA, Australia, Canada si alte circa 130 de tari
     √ are o valabilitate de 2 ani
     √ in Romania este recunoscut de Ministerul Educatiei Nationale si poate inlocui proba de competenta lingvistica de la Bacalaureat

Examenul are doua formate: Academic Training (testeaza capacitatea de a urma cursuri pre-/post-universitare, scorul minim cerut pentru admitere fiind in general de 6,5) si General Training (testeaza abilitati de comunicare in contexte sociale si educationale).

sus

 

3. Avand o structura diferita de cea a examenelor Cambridge, TOEFL (Test of English as a Foreign Languge) si TOEIC (Test of English for International Communication) ofera recunoastere internationala pentru studii si cariera.

TOEFL se adreseaza studentilor sau absolventilor in cautare de burse pre- si post-universitare in America de Nord, in principal. Certificatul TOEFL

     √ este recunoscut de peste 8.500 de colegii si universitati din circa 130 de tari
     √ confirma capacitatea de a utiliza engleza (nord-americana) academica
     √ are valabilitate de 2 ani
     √ in Romania e recunoscut de Ministerul Educatiei Nationale si poate inlocui proba de competenta lingvistica de la Bacalaureat

Testul cuprinde urmatoarele probe: ascultare (50 de intrebari, 30-40 de minute), structuri lexico-gramaticale (40 de intrebari, 25 de minute), citire (50 de intrebari, 55 de minute) si scriere (1 tema, 30 de minute).

sus

 

TOEIC, pe de alta parte, e examenul ales de profesionistii care planuiesc sa isi inceapa sau continue cariera in strainatate. Certificatul TOEIC

     √ confirma capacitatea de a folosi engleza intr-un mediu profesional international (pentru intalniri si calatorii de afaceri, conversatii telefonice, etc.)
     √anume tip de sarcini
     √ are valabilitate de 2 ani
     √ in Romania e recunoscut de Ministerul Educatiei Nationale si poate inlocui proba de competenta lingvistica de la Bacalaureat

Testul cuprinde 2 probe: ascultare si citire (2,5 ore), vorbire si scriere (1,5 ore).

sus

 

4. Corespondenta dintre CEFR si examenele Cambridge, IELTS, TOEFL, TOEIC

 

Nivel CEFR examene Cambridge* IELTS TOEIC TOEFL
C2 CPE 7.5+ 910+ 276+
C1 CAE 6.5 - 7 701 - 910 236 - 275
B2 FCE 5 - 6 541 - 700 176 - 235
B1 PET 3.5 - 4.5 381 - 540 126 - 175
A2 KET, YLE Flyers 3 246 - 380 96 - 125
A1 YLE Movers       
Sub A1 YLE Starters

 

 * Restul de examene Cambridge testeaza abilitati lingvistice de pe niveluri CEFR diferite, astfel:

 • Legal (ILEC) si Financial (ICFE) se situeaza intre B2 si C1
 • BULATS, A1-C2
 • IELTS, B1-C2

sus

 

5. La Britanica, pregatirea pentru examenele de engleza se face in grupe de maximum 10 cursanti si presupune concentrarea pe 2 directii. Pe de o parte, lucram la consolidarea structurilor lexico-gramaticale si a celorlalte abilitati lingvistice cerute la nivelul dvs. de testare. Pe de alta, ne asiguram ca va insusiti abordarea si tehnicile cele mai eficiente de efectuare a exercitiilor de la examen.

Pregatindu-va cu noi,
√ beneficiati de testare de nivel gratuita inainte de inceperea cursului
consultati gratuit un examinator Cambridge cu privire la alegerea examenului cel mai potrivit pentru obiectivele dvs., timpul de pregatire necesar, etc.
√ folositi materiale create de edituri prestigioase ca Oxford, Cambridge si Macmillan
recapitulati periodic structurile lingvistice testate la examen
√ faceti periodic teste similare cu cele de la examen (simulari de examen), ca sa va familiarizati cu formatul, atmosfera, exercitiile si gradul de concentrare necesar
√ lucrati cu profesori experimentati dintre care unii sunt examinatori Cambridge
√ beneficiati de asistenta in completarea formularelor si in parcurgerea procedurii de inscriere la examen
√ aveti posibilitatea sa sustineti examenul  in spatiul familiar in care v-ati pregatit pentru el, intrucat Britanica e centru acreditat de examinare Cambridge

Pentru mai multe informatii si pentru inscrieri, sunati la 021 539 58 88 sau trimiteti un mesaj pe adresa Contact Britanica

sus

 • Britanica Learning Centre livrează următoarele cursuri de limbi străine:

 • Engleză
 • Franceză
 • Română
  pentru straini
 • Germană
 • Italiană
 • Rusă
 • Polonă
 • Arabă
 • Bulgară
 • Japoneză
 • Chineză
 • Ebraică
   • Britanica Learning Centre livrează următoarele cursuri de limbi străine:

   • Engleză
   • Franceză
   • Română
    pentru straini
   • Germană
   • Italiană
   • Rusă
   • Polonă
   • Arabă
   • Bulgară
   • Japoneză
   • Chineză
   • Ebraică